-NOVOGODISNJA POGACA-
TJESTO:
-700 gr brašna
-250 ml mlijeka
-125 ml ulja
- 2 jaja
-1 kockica kvasca
-1 kašičica šećera
-2 kašičice soli
PREMAZ:
-100 gr rastopljenog margarina
-1 žumanjce
-1 kašika mlijeka
-sjeme lana
-sjeme susama
-sjeme crnog kima
-U mlako mlijeko staviti šećer i kvasac da nadođe. U nadošli kvasac dodati sve ostale sastojke pa sa brašnom zamjesiti glatko tjesto. Pokriti ga čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu 30tak minuta da tjesto nadođe.
Nadošlo tjesto premjesiti i podijeliti ga na pola, a onda od jedne polovine odseći jedan manji kraj. Najmanji dio ostaviti sa strane,jer će on biti središnji dio pogače. Najveću polovinu testa podijeliti na pet jednakih delova. Svaki dio posebno razvući u krug sa oklagijom. Svaki krug (do petog koji se ne premazuje) premazati sa rastopljenim margarinom i slagati jedan na drugi, a peti razviti malo šire, staviti ga preko ostalih krugova i podviti ispod njih tako da se dobije pogača. Dobijenu pogaču pažljivo prebaciti u margarinom podmazanu i pobrašnjenu tepsiju (28 cm).
Sa oštrim nožem iseći je na osam delova, ostavljajući po 1 cm od kraja pogače.
-Svaki dio posebno razlistati od sredine ka krajevima,praveci tako latice.
Isti postupak ponoviti i sa drugom, manjom polovinom tijesta, a onda je prebacite u sredinu. Takođe i nju isjecite na osam dijelova vodeći računa o mjestu sečenja,jer kad se latice razlistaju moraju da dođu između latica iz prvog reda .
-Najmanji dio tjesta oblikovati u kuglu i staviti je u sredinu tepsije.
-Umutiti žumanjce sa mlijekom,pa premazati pogaču. Središnji dio posuti kimom, a latice sa susamom i lanom
-Pokriti pogaču i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagrije. Staviti da se peče u zagrijanoj rerni na 200°C. Kada porumeni pokriti je papirom za pecenje da se latice ne bi prepekle.Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije,pokriti je čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi.
Нема коментара:
Постави коментар