уторак, 29. јануар 2013.

-GRCKA BAKLAVA-

-GRCKA BAKLAVA-

Sastojci:


-1/2 kg tankih kora za savijacu
Nadjev:

- 6 velikih jaja
-200 gr secera
-2 dcl ulja
-2 dcl pavlake
-200 gr mljevenih oraha
-1 prasak za pecivo
Sirup / Agda:
- 450 gr secera
-7 dcl vode
-2 vanili secera
-2 limuna
Priprema:
-Jaja izmiksati sa 200 gr secera, dok ne dobijete svijetlo zutu i pjenastu smjesu. Polako dodajte 2 dcl ulja cijelo vrijeme miksajuci na srednje jakoj brzini. Umiksajte jogurt, te mljevene orahe pomijesane sa praskom za pecivo.
-Duboki pleh malo naulijte i stavite 2 kore, prelijete sa malo nadjeva i preko nadjeva stavite koru, pa opet nadjev, koru i tako redom dok ne potrosite sve kore. Za kraj ostavite dvije kore i tako zavrsite, tj, pokrijte zadnji sloj nadjeva sa dvije kore.
- Baklavu treba izrezati na kocke ili trokute prije pecenja. Tu cete imati malo posla jer je nadjev mekan, pa se tesko reze i nadjeva bude malo po gornjoj kori, ali to nije problem jer kad se baklava ispece ona bude savrsena….
-Rernu ukljucite na 180 stepeni i baklavu pecite oko 40 – tak minuta.
-Za to vrijeme skuhajte sirup.koliko se pece baklava toliko se kuha i sirup,s tim da kad provrije treba smanjiti.
- Pecenu i vrucu baklavu ravnomjerno prelijte sirupom i ostavite da se ohladi.


Нема коментара:

Постави коментар